Fostul director al Fabricii de Zahăr Bod Dan Tartagă, dat în urmărire internațională de aproape doi ani, s-a predat, luni, la sediul IPJ Brașov și a fost încarcerat la Penitenciarul Codlea, unde are de ispășit o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru înșelăciune în dosarul privatizării fabricii.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Brașov, comisar șef Liviu Naghi, Dan Tartagă s-a prezentat, luni după-amiază, la sediul IPJ Brașov și a fost apoi transferat la Penitenciarul Codlea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Dan Tartagă a fost condamnat de Curtea de Apel Alba, pe 19 octombrie 2011, la o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru fals în declarații, uz de fals, instigare la fals intelectual, înșelăciune, folosirea cu rea-credință a creditelor societății și încasare ilegală de dividende, în dosarul privatizării Fabricii de Zahăr Bod.
Tartagă a fost dat în urmărire națională și internațională din luna februarie 2012, însă nu a fost găsit până în prezent.
Fostul director al fabricii de zahăr Bod a solicitat amânarea executării pedepsei pentru o perioadă de trei luni, cerere care i-a fost acceptată de Tribunalul Alba. Pe perioada amânării, Tartagă s-a prezentat periodic la Poliție, conform procedurii, însă după expirarea amânării, în data de 14 februarie 2012, Dan Tartagă nu a mai fost găsit.
Alături de el a fost condamnat și fostul director al Băncii Agricole Brașov Nicolae Pișcu tot la cinci ani de închisoare cu executare.
Pișcu a fost dat în urmărire națională din octombrie 2011, iar în septembrie 2012 a fost prins de polițiști într-un restaurant din Brașov, fiind apoi încarcerat la Penitenciarul Codlea.
Procesul în dosarul privatizării Fabricii de zahăr Bod a început în 2002, iar după nouă ani de procese atât fostul director al fabricii Dan Tartagă, cât și fostul director al Băncii Agricole Brașov Nicoale Pișcu au fost condamnați la cinci ani de închisoare cu executare de către Curtea de Apel Alba, pe 19 octombrie 2011.
Tartagă a fost condamnat pentru fals în declarații, uz de fals, instigare la fals intelectual, înșelăciune, folosirea cu rea-credință a creditelor societății și încasare ilegală de dividende, iar Pișcu a fost condamnat, în același dosar, pentru pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.
Cei doi au solicitat rejudecarea dosarului, iar pe data de 16 februarie 2012, Tribunalul Alba a suspendat sentința care i-a condamnat la cinci ani de închisoare și a trimis dosarul spre rejudecare la Judecătoria Alba. Judecătorii au suspendat și punerea în executare a sentinței de condamnare, până la finalizarea revizuirii, iar Tartagă și Pișcu au fost scoși de sub urmărire națională pentru o scurtă perioadă.
Decizia nefiind definitivă, la judecarea recursului, Curtea de Apel Alba a admis, în martie, doar cererea de revizuire a dosarului, însă nu și pe cea de suspendare a executării pedepselor.